Untitled Document

Srpski English

Untitled Document

Početna

O nama

Aktivnosti

Arhiva

Publikacije

Dokumenti

Linkovi

Kontakt

Održane zajedničke radionice s predstavnicima vlasti i povratnika

Beograd, 28/7/2008.

Ciklus od 3 zajedničke radionice s lokalnim stejkholderima i povratnicima je održan u 4 opštine Zrenjaninu, Knjaževacu, Kikindi i Požarevacu.
Zoran Panjković , Savetnik za pomoć i zaštitu ugroženih migrantskih grupa, Drago Kovačević SDF i Milan Budimir SDF, bili su fasilitatori na radionicama. Lokalne koalicije u ovim opštinama su započele rad. Lokalne koalicije sačinjene od predstavnika lokalnih stejkholdera i povratnika su razvile akcione planove kojim sugerišu predstavnicima lokalne vlasti koje mere treba da primene da pomognu reintegraciju povratnika.
Primjer – U opštini Zrenjanin predstavnik lokalne Nacionalne službe za zapošljavanje Gosp. Mikloš koji je isto dio lokalne koalicije će pokušati da obezbjedi nekoliko programa za zapošljavanje povratnika. Gosp. Mikloš će započeti proces razmene znanja s ostalim lokalnim službama za zapošljavanje s ciljem da se obezbede dodatni programi za zapošljavanje povratnika.
Lokalne koalicije u ovim opštinama su sugerisale lokalnim vlastima da finansijski pomognu Centar za socijalni rad kako bi bio u stanju da pomogne najtežim slučajevima u povratničkoj populaciji.
Akcioni plan je kreiran u svakoj od ovih opština. Predstavnici povratnika i lokalni stejkholderi su odlučili ko će biti lokalni lider ove koalicije koje je ujedno i najodgovornije lice za implementaciju lokalnih akcionih planova. On je ovlašćen da preuzima različite korake u lokalnoj sredini koji će pomoći boljoj reintegraciji povratnika. U Knjaževcu je lokalni lider dio opštinske vlasti jer je on u isto vreme poslanik u lokalnoj skupštini opštine. Imali smo velikih problema pri organizaciji treninga u Knjaževcu. Nekoliko radikalnih nacionalističkih grupa ne žele povratnike u Knjaževcu. Oni su organizirali potpisivanje peticije protiv reintegracije povratnika na teritoriji Knjaževačke opštine. Više od 1500 ljudi je potpisalo ovu peticiju. Njihovi predstavnici su bili na našim radionicama gde smo im mi pokušali objasniti suštinu problema kao i šta je projektom predviđeno. Njihovi argumenti protiv integracije povratnika su loša ekonomska situacija u opštini, nedostatak posla i perspektive za mlade ljude. Oni su isto spominjali nekoliko međunacionalnih incidenata na području opštini koji ih dovode do zaključka da je ugrožena bezbednost njihove dece.
Imali smo veoma dobru saradnju s svim nadležnim državnim institucijama( Ministarstvom unutrašnjih poslova i Agencijom za ljudska i manjinska prava) u rešavanju ovog problema.. Ove radikalne grupe su još aktivne u Knjaževcu ali njihov uticaj je opao.
Gosp. Aleksandar Nikolovski predsednik NVO Vanesa će biti lokalni lider koalicije u Zrenjaninu. Akcioni plan je bio diskutovan od strane koalicije. Povratnička NVO Vanesa će pokušati da zagovara rešenje povratničkih pitanja u lokalnoj samoupravi. NVO Vanesa može da obezbedi dragocjene informacije pošto imaju veoma dobar kontakt s povratnicima na terenu. Ove informacije će biti okosnica aktivnosti kojima će se poboljšavati reintegracija povratnika u opštini Zrenjanin. Ova lokalna koalicija je u skladu i s drugim lokalnim i regionalnim inicijativama koje se nadamo da će zajedno dati sinergijski efekat.

 

Untitled Document

U saradnji s portalom "Banija Online" SDF Beograd, članica Koalicije udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, omogćilo je posjetiocima pravnoinformativne tekstove u vezi propisa Republike Hrvatske kroz projekat:

"PRAVNOINFORMATIVNI PUTOKAZ".

 

Untitled Document

Vrh strane | Početna | O nama | Aktivnosti | Arhiva | Kontakt | © Srpski demokratski forum