Untitled Document

Srpski English

Untitled Document

Početna

O nama

Aktivnosti

Arhiva

Publikacije

Dokumenti

Linkovi

Kontakt

Održane radionice sa povratnicima

Beograd, 23/7/2008.

Jednodnevna radionica s povratnicima je održana u : Zrenjaninu, Knjazevacu, Kikindi i Pozarevacu. Predstavnici povratničke polpulacije, neformalni i formalni lideri kao i aktivni povratnici su upoznati s reintegracionim procesima koji se trenutno odvijaju, pravima i obavezama povratničke populacije kao i s razvojnim procesima u lokalnoj zajednici koji treba da pomognu u rešavanju ovih pitanja. Učesnici radionice su upoznati s tehnikama zagovaranja, ulogom pojedinih lokalnih institucija u reintegraciji kao i načinima za saradnju s institucijama.
Posebno smo insistirali na radu s lokalnim povratničkom udruženjima i njihovim liderima u želji da poboljšamo njihovu saradnju s lokalnom zajednicom na rješavanju ovih problema.
U konstruktivnoj diskusiji analizirani su problemi povratnika u ovim opštinama. Problemi su slični kao i kod najvećeg broja povratnika, a oni su vezani za nemanje ličnih dokumenata, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje, zapošljavanje. Jedan od najvećih problema za povratnike je pronalaženje zapošljenja. Najveći broj povratnikau u Knjaževcu je smješten u jednom malom selu Milicevu. Niko iz celog sela nema posao za stalno. To je ogroman problem za selo ali i za cjelu zajednicu. Nedostatak osnovne infrastrukture isto pravi ogromne problema mještanima. U ovoj opštini najveći broj povratnika je iz Njemačke. Gospodin Zoran Panjković je povratnicima objasnio zbog čega su vraćeni u republiku Srbiju i kakvu pomoć od države mogu očekivati. Gotovo ista situacija je u Kikindi gdje najveći broj povratnika živi u Mokrinu selu koje se nalazi 30 km/h od grada.
Na ovim radionicama smo ustanovili da većina povratnika ima probleme vezane za:
nerješenu ekonomsku i vrlo tešku materijalnu situaciju
nemaju socijalne mreže koje bi im pomogle
imaju traumatična iskustva
često imaju posebne potrebe radi psiho-fizičkog stanja( zbunjeni su,ljuti, bjesni..)
Zaključak – Veoma je važno adekvatno brinuti o reintegraciji povratnika, i učiniti sve da im se obezbedi adekvatno radno angažovanje.

 

Untitled Document

U saradnji s portalom "Banija Online" SDF Beograd, članica Koalicije udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, omogćilo je posjetiocima pravnoinformativne tekstove u vezi propisa Republike Hrvatske kroz projekat:

"PRAVNOINFORMATIVNI PUTOKAZ".

 

Untitled Document

Vrh strane | Početna | O nama | Aktivnosti | Arhiva | Kontakt | © Srpski demokratski forum